Gezond de Ramadan doorkomen: Tips voor een voedzaam vasten

 


De Ramadan is een heilige maand van vasten, reflectie en spiritualiteit voor moslims over de hele wereld. Gedurende deze periode onthouden moslims zich van eten en drinken van zonsopgang tot zonsondergang. Hoewel vasten een prachtige spirituele ervaring kan zijn, kan het ook een uitdaging vormen voor de gezondheid, vooral als het gaat om het behouden van de juiste voedingsstoffen en hydratatie. In deze blog delen we enkele tips om gezond door de Ramadan te komen en hoe je extra theekruiden kunt gebruiken om het detoxen tijdens het vasten te ondersteunen.

1. Hydratatie is Belangrijk:

Tijdens de Ramadan is het essentieel om voldoende gehydrateerd te blijven, vooral omdat je gedurende lange periodes niet kunt drinken. Zorg ervoor dat je voor zonsopgang en na zonsondergang voldoende water drinkt om uitdroging te voorkomen. Wij bestaan namelijk voor een heel groot deel uit water en veel mensen weten niet dat veel ziektes voorkomen kunnen worden, enkel en alleen door het drinken van voldoende vocht.

Drink daarom voldoende vocht, en in kleine hoeveelheden, de hele avond en nacht door.

2. Evenwichtige maaltijden bij Iftar en Suhoor:

Bij het breken van het vasten (iftar) en het ochtendmaal (suhoor), is het belangrijk om evenwichtige maaltijden te eten die rijk zijn aan voedingsstoffen, zoals eiwitten, vezels, gezonde vetten, en complexe koolhydraten. Dit zal helpen om energielevels stabiel te houden gedurende de dag. Wij geven als tip om zo veel mogelijk weg te blijven van bewerkt voedsel, en voedsel uit pakjes en zakjes. Eet zo veel mogelijk voedsel dat het lichaam echt herkend als voedsel. Denk hierbij uit voedsel dat echt groeit uit de natuur!

3. Gebruik van Theekruiden voor Detoxen:

Tijdens de Ramadan kan het gebruik van specifieke theekruiden helpen bij het ondersteunen van het lichaam bij het ontgiften. Kruiden zoals groene thee, munt, gember, kurkuma, en kaneel staan bekend om hun ontgiftende eigenschappen en kunnen worden opgenomen in je dagelijkse routine om het vasten te ondersteunen.

4. Groene Thee voor Antioxidanten:

Groene thee is rijk aan antioxidanten die kunnen helpen bij het bestrijden van vrije radicalen en het bevorderen van een gezonde spijsvertering. Drink een kopje groene thee bij het breken van het vasten of tijdens suhoor om je lichaam te voorzien van extra ondersteuning tijdens het vasten.

5. Gember- en Kurkumathee voor Ontstekingsremming:

Gember- en kurkumathee hebben krachtige ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen bij het ondersteunen van het immuunsysteem en het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Probeer een kopje gember- en kurkumathee toe te voegen aan je dagelijkse routine tijdens de Ramadan.

6. Luister naar je Lichaam:

Het is belangrijk om tijdens de Ramadan goed voor jezelf te zorgen.

Het is mogelijk om gezond en voedzaam door de Ramadan te komen met de juiste aanpak en zorg voor jezelf. Door het toevoegen van specifieke theekruiden aan je dieet, kun je het vasten ondersteunen en ervoor zorgen dat je lichaam de benodigde voedingsstoffen krijgt. Het lichaam van een vastende is hard aan het werk met allerlei processen om alle gifstoffen te verwijderen en cellen te vernieuwen.

7. Cellen worden vernieuwd:

Tijdens het vasten worden cellen vernieuwd, en dit fenomeen staat bekend als autophagy of autofagie. Autophagy is een natuurlijk proces waarbij cellen zichzelf recyclen en beschadigde organellen en eiwitten afbreken en opruimen. Dit proces speelt een essentiële rol bij het handhaven van celgezondheid en het verjongen van weefsels.

Tijdens het vasten wordt het lichaam gedwongen om alternatieve bronnen van energie te gebruiken, omdat er geen nieuwe voeding wordt ingenomen. Dit leidt tot een verhoogde activiteit van autofagie in de cellen, omdat ze zichzelf moeten onderhouden en efficiënter moeten functioneren met beperkte voedingsstoffen.

Door autofagie worden beschadigde componenten van de cellen afgebroken en gerecycled, waardoor de cel efficiënter kan functioneren. Dit proces speelt een belangrijke rol bij het vertragen van veroudering, het verbeteren van de weerstand tegen ziekten en het bevorderen van celvernieuwing. Het daarom ook zo belangrijk om veel te blijven drinken zodat het lichaam alle schadelijke stoffen kan verwijderen uit het lichaam.

Kortom, vasten kan een stimulans zijn voor autofagie, waardoor cellen worden vernieuwd en het algemene gezondheidsniveau van het lichaam kan worden verbeterd. En door kruidenthee in te zetten die dit proces ondersteunen heb je de ideale formule te pakken voor het ontgiften van jouw lichaam.

Het is belangrijk op te merken dat de exacte samenstelling van thee kan variëren afhankelijk van factoren zoals het type thee, de bereidingswijze en de kwaliteit van de theeblaadjes. Over het algemeen kan thee een gezonde toevoeging zijn aan je dieet vanwege de vele voordelen die het kan bieden, zoals hydratatie, antioxidanten en een milde stimulans.

Thee is een vochtige drank die veel mineralen en andere stoffen kan bevatten, afhankelijk van het type thee en hoe het wordt bereid. Hier zijn enkele mineralen en stoffen die je in thee kunt vinden: calcium, magnesium, kalium en mangaan.

Het is van groot belang om voldoende vocht binnen te krijgen om vele ziektes te voorkomen. Water is essentieel voor verschillende lichaamsfuncties, waaronder het transport van voedingsstoffen, het reguleren van de lichaamstemperatuur, het ondersteunen van de spijsvertering en het handhaven van een gezonde huid.

Hier zijn enkele manieren waarop voldoende vochtinname kan helpen bij het voorkomen van ziektes:

  1. Ondersteuning van het immuunsysteem: Een goed gehydrateerd lichaam kan beter infecties bestrijden en het immuunsysteem ondersteunen bij het afweren van ziekteverwekkers.

  2. Voorkomen van uitdroging: Uitdroging kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid en een verminderde cognitieve functie. Door voldoende vocht te drinken, kan uitdroging worden voorkomen.

  3. Bevordering van een gezonde spijsvertering: Water is essentieel voor een goede spijsvertering en kan helpen bij het voorkomen van problemen zoals constipatie en maagklachten.

  4. Ondersteuning van de nierfunctie: Voldoende vochtinname is belangrijk voor de nieren om afvalstoffen uit het lichaam te filteren en de nierfunctie te ondersteunen. Dit kan helpen bij het voorkomen van nieraandoeningen en urineweginfecties.

  5. Behoud van een gezonde huid: Voldoende vochtinname kan helpen bij het behouden van een gehydrateerde huid en het voorkomen van huidaandoeningen zoals droogheid en irritatie.

Het is belangrijk om gedurende de avond en nacht regelmatig water te drinken en gehydrateerd te blijven, vooral tijdens warm weer, tijdens lichamelijke activiteit en tijdens ziekte. Het drinken van andere vochtige dranken zoals thee, soep en verse sappen kan ook bijdragen aan de totale vochtinname. Door goed voor jezelf te zorgen en voldoende vocht binnen te krijgen, kun je je algehele gezondheid en welzijn verbeteren en veel ziektes helpen voorkomen.

De volgende theesoorten kan ik jou zeker aanbevelen:

- tea-tox pakket,

- zware metalen afdrijvende thee,

- energie thee.

Moge je vasten gevuld zijn met diepe reflecties. Wees mild voor jezelf en anderen, en laat compassie en vriendelijkheid je leiden in alles wat je doet. Blijf standvastig in je vasten en wees trots op de discipline die je toont. Moge Allah je leiden naar het goede (tauwhid) tijdens deze heilige maand en voor altijd.

Ramadan Mubarak!

 

Lieve groet,

Team Lohaad